GrowByShare olarak sizler için hazırladığımız Mart Ayı Gündem Yazıları, influencer dünyasında gelişen haberleri içermektedir. Twitch, instagram, tiktok gibi sosyal medya fenomenlerinin olaylarını yazmaktadır.
Influencer Gündemi Son Gelişmeler
Kötü Sağlık Tavsiyeleri Veren Influencer Dava Edildi
Teksas Eyalet Başsavcılığı, eski fitness influencer’ı Brittany Dawn Davis’i müşterilerini dolandırmak ve yeme bozukluğu olan kadınlara kötü sağlık tavsiyesi vermekten dava ediyor.
Instagramda 464 binden fazla takipçisi olan Dallaslı influencer Brittany Dawn Davis’e 1 milyon dolarlık dava açtı. 30 yaşındaki Davis, 2014 yılında popüler bir sosyal medya fenomeni olunca online olarak sağlık ürünleri satmaya başladı. Kısa sürede aylık olarak 92 ila 300 dolar arasında ödeme yapan müşteriler toplayarak Brittany Dawn Fitness LLC şirketini kurdu.
Davaya göre Davis, yeme bozukluğundan muzdarip olan en az 14 kadınla temasa geçti.
Davis, YouTube kanalında kendi yeme bozukluğunun egzersiz ve sağlıklı beslenme ile üstesinden geldiğini söyledi. Aynı sosyal medya paylaşımında, kendi fitness ve beslenme planının linkini verdi. Tüketiciler, davalı tarafın video ve linkinde yeme bozukluğuna hitap eden özel eğitimle ilgili olan kendi web sitesine yönlendirildi.
Davanın iddiasına göre, Davis, kilo almak değil, yalnızca zayıflamak isteyenlerin yapabileceği kardiyo egzersiz ve düşük kalorili mikrobeslenme sağlayan bir öneri veriyordu.
Ayrıca kendisine her ay yüzlerce dolar harcayan müşterilere kişiselleştirilmiş fitness planları sağlamaya söz veriyordu.
İddia makamına göre, ‘online beslenme ve fitness planları kişiselleştirilemez ve Davis söz verdiği koçluk ve kontrollerini sağlamakta başarısız oldu’. Bunun yerine bazı müşterilerine ‘İşte benim kızım’ Başardın bebeğim’ gibi otomatik mesajlar attığı iddia edildi.
Günde 58 Dakikamız Oyun Başında Geçiyor!
Türkiye’deki 16 ile 64 yaş arası kişilerin günlük 58 dakikasını oyun konsolu ile geçirdiği kaydedildi. Listede birçok ülke yer alırken, Suudi Arabistan 1 saat 58 dakika ile oyun konsolu ile en çok vakit geçiren ülke konumunda yer aldı.
Ülkelerin oyun konsolu ile geçirdiği zaman dilimleri belli olurken, Türkiye’deki 16 ile 64 yaş arası kişilerin günlük 58 dakikasını oyun konsoluyla geçirdiği kaydedildi. Türkiye bu istatistikle, 1 saat 12 dakika olan dünya ortalamasının altında yer aldı.
We Are Social verilerinden elde edilen bilgilere göre, Türkiye’deki 16 ile 64 yaş arası kişilerin günlük 58 dakikasını oyun konsolu ile geçirdiği kaydedildi. Listede birçok ülke yer alırken, Suudi Arabistan 1 saat 58 dakika ile oyun konsolu ile en çok vakit geçiren ülke konumunda yer aldı. İkinci sıraya Tayland (1 saat 38 dakika) yerleşirken, üçüncü sırada Meksika’nın (1 saat 36 dakika) yer aldığı açıklandı. Oyun konsolu ile zaman geçirmede 16-64 yaş arasındaki kişilerin dünya ortalamasının 1 saat 12 dakika olduğu kaydedilirken, Türkiye’nin bu ortalamanın altında kaldığı görüldü. Verilere bakıldığında Türkiye günlük internet kullanımı (7 saat 57 dakika ) ve sosyal medya kullanımında (2 saat 57 dakika)dünya ortalamasının üzerinde yer alırken, burada daha alt sıralarda kaldığı saptandı.
'Influencer'lara Ceza Mı Geliyor? Yeni Ticari Reklam Kılavuzu Paylaşımları Sınırlıyor!
"Enerji verir, bağışıklık sistemini güçlendirir, akne kurutur”… Bu ifadeleri kullanan Influencerlar idari yaptırımlar ile karşı karşıya! İşte Influencerlara kesilen idari para cezaları sonrası Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz”unda dikkat çeken uyarılar ve tek bir gönderileri veya hikayeleri ile binlerce lira kazanan "ilham verenlerin" paylaşım yaparken uyması gereken kurallar, sadece fotoğraflı gönderilerde değil, video, podcast vb. formatlardaki gönderilerde de bulunması gereken ibareler...
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz”u ticari reklamlarda özellikle regülasyon olan alanlarda arka kapı olarak bilinen, tüm markaların özgürce tanıtım yapabildikleri sosyal medya etkileyicileri yani influencer pazarlaması için yeni yükümlülükleri belirlemişti. Bu yükümlülükler ile reklam faaliyetlerinin sınırları çizilmiş ve tüketicilerin şeffaf, doğru bilgi alması öncelik olarak belirlenmişti.
Geçtiğimiz sürede influencerlardan bu yönetmeliğe uymayan ve özellikler iş birliği etiketi kullanmayarak örtülü reklam yapanlara idari yaptırım olarak para cezaları uygulanmaya başladı. İlk yönetmeliklerde konu sadece “iş birliği” etiketlerinin eklenmesi üzerinden ilerlerken; Reklam Kurulu’nun 04.05.2021 tarihli ve 309 sayılı toplantısında 2021/2 numaralı ilke kararı olarak kabul edilen “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz”unda kapsam biraz daha genişlemiş ve ana hatlar çizilmişti.
Influencerlar ile çalışan şirketler; cezalar sonrası bu kılavuzlara yeniden dikkat çekerek olası idari yaptırımlara karşı kılavuzda yer alan maddelere uyulmasını ve olası bir idari para cezası durumunda sorumluluğun influencerlara ait olduğunu bildirmeye başladılar.
0 Yorum
İlk yorum yapan sen ol!